Super SessionÅret är 1968 och Al Kooper hade nyligen blivit producent på Columbia, nu behövde han bara någonting att producera. 
Han kom genast att tänka på Mike Bloomfield, blues gitarristen från Chicago som han jobbat tillsammans med på Dylans Lp highway 61. 
Man började inspelningarna i en studio i LA, och Bloomfield överträffade Koopers under den första inspelningssessionen, men han kunde inte komma på nästa schemalagda session. 
Det var då Kooper kom att tänka på Steve Stills (CSN & Y) som med sitt country/folk-iga gitarr lir verkligen satte pricken över i:et på det här albumet. 
Kooper har ju inte bara producerat det här albumet det är han som står för sjungandet, orgel, piano, 12 string och mer där till. 
På den nya remastrade versionen som är släppt på cd finns också 4 extra låtar som aldrig tidigare än släppta. Slutresultatet är helt otroligt, blues blandat med rock blandat med soul, ett måste i skivsamlingen!

Tom Waits till Europa

Tom Waits kommer att spela ett antal datum i Europa i sommar, med sig har han Larry Taylor och sitt band. Glitter & Doom heter turnén för övrigt.

SAN SEBASTIAN, SPAIN - Auditorium Kursaal (July 12)
BARCELONA, SPAIN - Auditorium Forum (14, 15) 
MILAN, ITALY - Teatro Degli Arcimboldi (17, 18, 19) 
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - KCP (21, 22) 
PARIS, FRANCE - Grand Rex (24, 25) 
EDINBURGH, SCOTLAND - Playhouse (27, 28) 
DUBLIN, IRELAND - The Ratcellar, Phoenix Park (30, 31, August 1)The weight


Mudcrutch

Jag skrev för ett tag sedan om Tom Pettys nygamla band Mudcrutch, som släppt sin debutskiva. 
Allt på albumet är vad jag förstår nyinspelat under 2007. 
Bandet är alltså det bandet Tom Petty spelade i innan han och The Heartbreakers bildades, skivbolaget ville ha Petty men inte Mudcrutch. Så det var så det fick bli. 
Jag kan faktiskt förstå varför det blev som det blev, det är inte samma intensivitet i detta som det brukar vara när Petty & The Heartbreakers spelar. 
Visst finns det vissa bra låtar, och några människor verkar gilla det här eftersom det har nått en top10 placering på Amerikanska billboard. 
Min hjärna lyckades det i alla fall inte stimulera, lyssna själva och tyck till. 


Konsertkoll


Sommaren lurar bakom hörnet och sommar betyder oftast konserter i mängder så jag tänkte bara tipsa rada upp vad för artister som kommer och hälsar på i sommar.
 Först ut har vi Creedence sångaren John Fogerty som spelar tre datum i Sverige med start i Stockholm nu på fredag den 23e, han kommer då framföra låtar från sitt nya kritikerrosade album ?Revival? men säkert köra några Creedence låtar också.
Tre datum gör också amerikanska Steve Earle med start i Göteborg den 2a juni, Earle?s konsert är i Stockholm blir nästa konsert jag går på, en konsert jag ser väldigt mycket fram emot. 
Det bästa som händer i Sverige i sommar är dock Springsteens två konserter på Ullevi i sommar, alla hoppas självklart på samma drag som Ullevi 85 vi får se om E-Street band orkar, i globen i vintras blev jag mäktigt imponerad utav det nya materialet i alla fall! 
Sen har vi drottningen utav soul Mavis Staples som också hon gör tre datum i Sverige i början utav augusti, väldigt intressant! 

Nu går jag över till dom artister som i år skiter i Sverige till fördel för våra nordiska grannar. Vi kan ju börja med Bob Dylan som kickade igång sin sommarturné i USA i fredags, han kommer att spela några uppvärmningsdatum i USA och Kanada för att sedan flyga över till Europa och spela, han besöker alla nordiska länder utom Sverige, ta chansen om ni har den! Själv åker jag ner och ser honom i Spanien! 
Sen har vi Neil Young som också kommer att köra några Europeiska datum i sommar, bland annat kommer han att besöka Roskildefestivalen! 
Och som jag redan har skrivit om kommer Eric Clapton besöka Island, Norge och Danmark lite senare i sommar! 

Det var det jag hade att skriva om nu, har ni några konserttips så feel free! 
Hej!

Inlägg

Satt och läste igenom ett (Brittiskt?) musikmagasin häromdagen och hittade en intressant artikel där det stod att man vetenskapligt bevisat att musik fungerar som en psykisk medicin. 
Detta är en ?medicin? i alla fall jag tagit till så länge jag kan minnas, men nu har man alltså vetenskapen som kan backa upp en. 
Hur man vetenskapligt kan bevisa en sådan sak har jag ingen aning om kanske mäter hjärnaktiviteten vid stressade situationer med och utan musik? Kanske är dags för apoteket att börja sälja skivor? 

Vidare har jag ett artisttips, detta är en dam vars musik jag kommit i kontakt med nyligen. 
Karen Dalton heter hon, Karen har visserligen varit död i ett tag nu men det är först nu hennes musik har börjat uppmärksammas. 
Karen startade som många andra amerikanska folksångare sin karriär i 1960talets New York, och framträdde faktiskt några gånger med Bob Dylan. 
Hennes röst är sagolik, jag sitter just nu och lyssnar igenom albumet ?In my own time? som är en folk/country/blues/jazz blandning, ett helt underbart album. Starka rekommendationer! Vidare så spelare Robert Plant och Alison Krauss i Stockholm imorgon (fredag), en konsert jag jätte gärna skulle vilja se men så kommer fallet tyvärr inte att bli pga. förhinder. 
Ännu mer intressant är att Plant och Krauss har framfört några Zeppelin klassiker i början utav denna turné.
Hoppas någon utav er är där och rapporterar tillbaks! 

Tja

John Martyn


Bob Dylan ställer ut konst

Dylan ska ställa ut konst för första gången. 
Utställningen kommer att hållas i London med start den 14e Juni. The Drawn Blank Series som utställningen heter kommer att innehålla målningar och skisser Dylan gjorde ute på turné mellan 89 och 92.

För mer information besök http://www.halcyongallery.com/

Eric Clapton till Europa

Eric Clapton kommer till Europa i sommar! Tyvärr inget Sverigedatum men Danmark och Norge får  varsitt besök!

20 June - Cork, Ireland 
21 June - Dublin, Ireland 
23 June - Nottingham, England 
28 June - London, England 
29 June - Leeds, England 
6 August - Bergen, Norway 
8 August - Reykjavik, Iceland 
10 August - Skanderborg, Denmark 
12 August - Leipzig, Germany 
14 August - Gdynia, Poland 
15 August - Berlin, Germany 
17 August - München, Germany 
19 August - Wiesbaden, Germany 
20 August - Zurich, Switzerland 
22 August - Monte-Carlo, Monaco 
23 August - Monte-Carlo, Monaco

Månadens Album

image4


Introducerar en ny kategori här på bloggen, månadens album. Och det är precis som det låter. Varje månad kommer jag att skriva om ett album som jag inte kan leva utan. 

Den första Neil Young låten jag hörde var "Like A Hurricane" och efter det "Rockin in the Free World". Man kan säga att jag blev introducerad för den hårda Neil. Neil Young för mig var smutsiga, långa men ändå väldigt sammanhängande gitarrsolon, och don't get me wrong jag älskar den versionen utav Young. 
Men när jag sedan blev presenterad för Neils andra sida, lugna Neil i form utav "Heart Of Gold" blev jag nykär. Denna fantastiska man hade alltså inte bara en bra sida utan två! 
Detta var några år sedan, och sen dess är jag ett troget Neil Young fan. 
Ett utav många favoritalbum från denne man som jag lyssnat väldigt mycket på den senaste tiden är "Comes a time". Albumet släpptes första gången 1978 och är en blandning mellan country och folk-rock. Albumet börjar med "Goin Back" han sjunger " I feel like goin' back. Back Where there's nowhere to stay." som jag tror symboliserar att han vill tillbaks till det soundet han övergav i och med "Harvest". 
Albumet övergåv sedan till titellåten "Comes a Time" som är en lite svängigare låt som definitivt kommer att frambringa lite fotstamp. Sedan kommer två låtar där Crazy Horse är med och framträder. "Look Out For My Love" och "Lotta Love".
Albumet går sedan tillbaks till så det började. Lugna låtar med suveränt låtskrivande. Mina favoritlåt på detta album är "Human Highway". En halvsvänging låt med backing vocals utav Nicolette Larson.
Låten "Field of Oppurtunity" kommer du att känna igen, det är nämligen exakt samma instrumental som "Comes a Time". Kul att se hur vara så lika men ändå olika. 
Oavsett om du gillar eller ogillar Neil Young i nuläget kan jag verkligen rekommendera "Comes a Time"
Ett fulländat album i mina ögon.

duett


Rolling Stones DVD

För ungefär en månad sen kom Martin Scoreses Rolling Stones film "Shine A Light" ut på bio i Sverige. Och stenarna har tydligen fullt upp och nu släpps den klassiska turnedokumentären "Gimme Shelter" för första gången på DVD. Den är remastrad och kommer att innehålla bonusmaterial och en 40-sidig bok med massa bilder och berättelser från turnen. 

Finns i butik 11 Augusti!

RSS 2.0